Dziś dzieci z Samorządowe Przedszkole W Łącku były zaproszone do Koło Gospodyń Wiejskich ,,Łąckie Jezioranki”, gdzie odbyly się warsztaty z kiszenia kapusty.

W pierwszej części przedszkolaki zapoznały się z walorami smakowymi i zdrowotnymi popularnego polskiego przysmaku, jakim jest niewątpliwie kiszona kapusta. Dzieci miały okazje poznać kapustę wszystkimi zmysłami (wzrok, smak, zapach, dotyk) i dowiedzieć się, jak dawniej przygotowywano zapasy na zimę. W drugiej części zajęć dzieci przygotowały kapustę do kiszenia. Poszatkowaną kapustę wrzuciły do przygotowanego w tym celu wiaderka i każdą warstwę posypywały solą. Należy wspomnieć, że nie zapominały o jej dokładnym ugnieceniu tak, aż kapusta puściła sok. Dzieci wytrwale pracowały pod czujnym okiem Pań z Koła. Za około 2 tygodnie sprawdzimy, jak smakuje nasza kiszona kapusta, pełna cennych dla zdrowia witamin.